Kamis, 26 November 2015

Kunyit - Panacea untuk Penyakit Hari Moden?

Kunyit - Panacea untuk Penyakit Hari Moden?

Kunyit tidak boleh terkenal kepada dunia barat tetapi dalam sesetengah budaya lain, ia dianggap sebagai salah satu penyembuh semulajadi yang paling kuat. Selama lebih 5,000 tahun, kunyit telah menjadi bahagian penting dalam Cina tradisional dan perubatan Ayurveda India. Kunyit diketahui pelabuhan anti-radang, antioksida, anti-bakteria, perut menenangkan, dan kesan liver- dan hati-melindungi.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kunyit telah menarik perhatian ramai saintis barat kerana semakin banyak kajian klinikal telah disokong manfaat kesihatan yang dikatakan itu. Walaupun penyelidik masih belajar kesan biokimia kunyit dalam penyakit manusia, penemuan awal kunyit untuk pencegahan dan / atau rawatan penyakit adalah amat menggalakkan.

Kunyit adalah tumbuhan saka daripada keluarga halia dan ianya berasal dari kawasan tropika Asia Selatan. Serbuk kunyit berasal dari bawah tanah kering batang dan bahan aktif utamanya ialah curcumin, yang adalah apa yang memberi kunyit kesan terapeutik, rasa pedas, dan warna kuning. Walau bagaimanapun, selain curcumin, terdapat bahan-bahan lain yang berfaedah dalam kunyit.

Dalam masakan, kunyit biasanya digunakan sebagai rempah dalam kari India dan lain-lain Asia Tenggara dan masakan Timur Tengah. Ia adalah bahan yang membuat mustard kuning cerah Amerika. Secara tradisinya, kunyit juga digunakan sebagai pewarna, dalam kosmetik dan penjagaan kulit, sebagai penghalang semut, dan untuk tujuan upacara. Dalam yang berikut, kita akan memberi tumpuan kepada kegunaan perubatan kunyit.

Manfaat Amazing Health kunyit

Melindungi Terhadap Penyakit Alzheimer

Keputusan penyakit Alzheimer apabila serpihan protein yang dipanggil beta-amiloid terkumpul di dalam sel-sel otak, membentuk keras, plak tidak larut yang perlahan-lahan menghalang fungsi serebrum. Di dalam otak yang sihat, beta-amiloid dipecahkan dan dihapuskan. Kajian menunjukkan bahawa ekstrak kunyit mengandungi beberapa agen semula jadi yang mengikat kepada beta-amiloid dan menghalang pembentukan plak.

Melegakan Artritis Reumatoid

Kunyit mengandungi lebih daripada dua dozen sebatian anti-radang, termasuk enam yang berbeza COX-2 inhibitor. COX-2 enzim mendorong rasa sakit, bengkak dan keradangan; perencat terpilih menghalang enzim. Kajian keberkesanan kunyit telah menyatakan peningkatan dalam gejala-gejala artritis, termasuk kekakuan pagi, sakit sendi, dan bengkak sendi. Di samping itu, kunyit boleh membantu untuk keadaan keradangan yang lain seperti sindrom carpal tunnel dan keradangan sendi.

Cancer Mencegah

Tindakan antioksidan kunyit membolehkannya untuk melindungi sel-sel badan daripada radikal bebas yang boleh merosakkan DNA selular. Ia juga membantu badan memusnahkan sel-sel kanser bermutasi sehingga mereka tidak boleh menular.

Dalam kajian haiwan, ia telah terbukti berkesan dalam pencegahan dan / atau rawatan kanser kolon, kanser payudara, kanser prostat, kanser pankreas, kanser esofagus, kanser mulut, dan pelbagai myeloma (kanser sel-sel darah putih di dalam sum-sum tulang) . Selain itu, satu siri kajian sejak 20 tahun yang lalu telah menunjukkan bahawa pengambilan kunyit yang kerap boleh mengurangkan risiko mendapat leukemia kanak-kanak.

Menyokong kesihatan kardiovaskular

Penyelidikan mendedahkan bahawa kunyit muncul untuk mencegah pengoksidaan LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) kolesterol dalam badan. Teroksida kolesterol kerosakan saluran darah dan membina plak yang boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. Kunyit juga kaya dengan vitamin B6, pengambilan tinggi yang dikaitkan dengan risiko mengurangkan penyakit jantung.

Meningkatkan Hati Detoksifikasi

Peranan utama hati adalah untuk memproses dan membuang toksin dibawa di dalam aliran darah. Walau bagaimanapun, pemakanan yang tidak seimbang, alergen, pencemaran dan tekanan boleh menyebabkan hati menjadi lembap dan fungsinya terjejas. Hasil kajian menunjukkan bahawa kunyit boleh meningkatkan enzim detoksifikasi penting di dalam hati dan boleh membantu mencegah alkohol dan karsinogen pemakanan lain daripada ditukarkan kepada sebatian berbahaya di dalam hati.

Meningkatkan Penghadaman

Kunyit membantu memecahkan lemak dengan merangsang aliran hempedu serta pencernaan protein. Ia mengurangkan pedih ulu hati, gas dan kembung, dan meningkatkan kesihatan usus.

Potensi terapeutik kunyit tidak berakhir di sini. Bukti menunjukkan bahawa ia juga boleh memberi manfaat kepada:

Penyakit keradangan usus seperti Crohn dan kolitis ulser
Sistik Fibrosis
Diabetes jenis 2
Psoriasis
Katarak
Kontra Dan Kesan-kesan sampingan Of Kunyit
Kunyit tidak biasa alahan dan umumnya dianggap herba yang selamat. Ia telah digunakan dalam kuantiti yang besar sebagai perasa tanpa apa-apa kesan sampingan.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mempunyai sebarang masalah kesihatan, ia adalah bijak untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan sebelum memulakan apa-apa makanan tambahan. Berikut adalah beberapa kontra dan kesan sampingan kunyit:

Penggunaan berpanjangan dos yang sangat tinggi boleh menyebabkan sakit perut, cirit-birit atau sembelit.
Orang yang mempunyai batu karang, ulser perut, hyperacidity, dan hempedu halangan salur harus mengelakkan penggunaan kunyit.
Tidak sesuai untuk wanita mengandung dan mereka yang menyusukan anak.
Tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai gangguan pembekuan darah dan mereka yang mengambil antiplatelet dan ubat antikoagulan.
Cara Penggunaan Kunyit Dalam Memasak
Untuk mendapatkan curcumin yang paling, sebatian aktif dalam kunyit, gunakan serbuk kunyit tulen dan bukannya serbuk kari. Sama seperti herba kering yang lain, membeli organik adalah sentiasa lebih baik untuk mengelakkan pencemaran racun perosak.

Berikut adalah beberapa cara untuk menggabungkan lebih kunyit dalam diet anda:

Tambah kunyit tambahan untuk kedai membeli serbuk kari apabila membuat stew dan kari.
Menambah kunyit untuk bawang tumis, halia, bawang putih, dan kembang kol.
Menambah kunyit untuk salad telur.
Menambah kunyit untuk buatan mayonis atau salad dressing.
Campurkan beras perang dengan kismis dan gajus. Perasakan dengan kunyit, jintan putih dan ketumbar.
Membuat teh kunyit dengan menambah satu sudu teh kunyit tanah hingga empat cawan air mendidih. Reneh selama 10 minit. Terikan teh melalui penapis halus. Tambah madu dan / atau lemon untuk rasa.
Cara Pilih A Tambahan Kualiti Kunyit
Sejak makan anjing panas mustard sarat setiap hari bukan pilihan penghantaran kunyit yang ideal, kunyit boleh diambil sebagai makanan tambahan untuk menangkap banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah tips untuk membeli makanan tambahan kunyit kualiti:

Pilih makanan tambahan menggunakan ekstrak hanya diseragamkan sekurang-kurangnya 95% curcumin atau lebih.
Pilih makanan tambahan dari syarikat yang mematuhi farmaseutikal Amalan Pengilangan Baik (GMP). Banyak makanan tambahan di pasaran hari ini tidak memberikan cukup bahan aktif kerana ia lebih murah untuk dihasilkan. GMP memberi jaminan bahawa produk yang mempunyai identiti, kekuatan, komposisi, kualiti, dan kesucian ia diwakili duduki.
Untuk tujuan pencegahan, dos yang adalah 500 mg kunyit sehari. Jika anda sedang mencari untuk menggunakan kunyit sebagai rawatan untuk penyakit, sila berunding dengan profesional penjagaan kesihatan untuk dos yang betul.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar